Wręczenie nagród "Samki Leśnej Krainy Górnego Śląska"

Śląsk jest regionem bogatym kulturowo zarówno pod względem zabytków historycznych jak i przemysłowych. Nie można jednak dobrze poznać tego obszaru nie smakując lokalnej kuchni. To ona pomaga nam poznać również samych Ślązaków. Słyną oni z niezwykłej gościnności i chętnie dzielą się tym co mają na stole.

Śląska kuchnia jest wynikiem mieszania się w przeszłości wpływów kuchni Austriackiej, Niemieckiej i Czeskiej. Dzięki temu znajdziemy tutaj szereg potraw występujących w innych regionach, ale pod własną lokalną nazwą jak np. kreple czy buchty. Należy pamiętać jednak, że Śląsk wyodrębnił też swoje własne potrawy, które tutaj były wymyślone, stworzone, gotowane i są spożywane do dnia dzisiejszego jak np. kluski śląskie.

Dla pielęgnowania naszej tradycyjnej kuchni śląskiej zorganizowaliśmy konkurs pt. „Smaki Leśnej Krainy Górnego Śląska”. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone w ramach operacji własnej współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Celem konkursu była między innymi integracja społeczności lokalnej, stworzenie bazy regionalnych przepisów, ale również promowanie pro środowiskowych postaw poprzez zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności. Każdy uczestnik poza zgłoszeniem przepisu i dołączeniem fotografii potrawy musiał zaproponować eko poradę, czyli jak przygotowywać posiłki, aby nie marnować żywności.

Łącznie w okresie od 16 lutego do 22 kwietnia 2022 wpłynęły  63 zgłoszenia. Spośród nich jury wyłoniło 4 zwycięzców i 20 laureatów. Zostali oni wraz z członkami jury zaproszeni na uroczysty bankiet z okazji wręczenia nagród. Wydarzenie odbyło się w Restauracji Prosecco Bistro w Kaletach, która zdobyła w konkursie pierwsze miejsce w kategorii „Danie główne”.

Obecnych na Sali przywitał Prezes Stowarzyszenia LGD „Leśna Kraina Górnego Śląska” Pan Piotr Leksy, nawiązując do popularnej w dzisiejszych czasach turystyki kulinarnej. Wraz z nim laureatom i zwycięzcom konkursu nagrody wręczali przewodniczący jury Pan Paweł Kąkol oraz Pani Ewa Brodowy- Wiceprezes LGD „Leśna Kraina Górnego Śląska”. Burmistrz Miasteczka Śląskiego Pan Michał Skrzydło osobiście pogratulował laureatom ze swojej gminy.

Wyróżnieni otrzymali dyplom i kosz z lokalnymi smakołykami, a także szeregiem kuchennych przyborów jak drewniany wałek, deska do krojenia czy fartuch kuchenny. Zdobywcom pierwszych miejsc w każdej kategorii wręczono dodatkowo statuetkę w kształcie fartucha wykutą przez firmę Zoriabresk w Koszęcinie. Musimy również wspomnieć o Jagodzie czyli najmłodszej 12-letniej uczestniczce konkursu. Napawa nas dumą fakt, że młode pokolenie pielęgnuje regionalne tradycje.

Po oficjalnej części, salwach braw i wspólnych zdjęciach wszyscy uczestnicy wydarzenia mieli okazję poczęstować się jedzeniem przygotowanym na tę okazję przez Restaurację Prosecco Bistro. Pragniemy przy tej okazji też serdecznie podziękować przedstawicielom Koła Gospodyń Wiejskich z Żernicy, którzy postanowili zastosować się do powiedzenia „zastaw się, a postaw się” i przygotowali dla nas specjalnie na tę okazję nagrodzone „kolorowe sznitki”.  Wymianom przepisów, patentów i trików kuchennych nie było końca a to oznacza, że z sukcesem zrealizowaliśmy założenia i cele konkursu.

Raz jeszcze serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i laureatom konkursu. Życzymy Wam nieustającej pasji kulinarnej. Dziękujemy za przybycie, zaangażowanie i pyszne jedzenie!

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube do zobaczenia filmowej relacji z tego wydarzenia.

Przeczytaj także