Pomysł na biznes gastronomiczny – Kebabownia!

BENEFICJENT

Adam Pijet

CEL OGÓLNY

Rozwój gospodarczy regionu oraz wzrost przedsiębiorczości wśród jego mieszkańców

Wartość wsparcia

85 000.00 PLN

Nr wniosku

LKGŚ-053/01/2019

Rok realizacji / Gmina

2019 / Koszęcin

Zakres tematyczny

Podejmowanie działalności gospodarczej

Opis działania

Celem operacji było rozpoczęcie działalności gospodarczej pod nazwą Kebabownia Adam Pijet zajmującej się sprzedażą kebabów i napojów z foodtruck'a.

Dowiedz się więcej

Historia sukcesu

Wartość rynku gastronomicznego w Polsce w 2019 roku wynosiła 36,6 mld zł i do czasów pandemii nieustannie rosła. Polacy coraz częściej i chętniej jedli poza domem. Wynikało to z tempa życia, pracy zawodowej i chęci odpoczęcia przy wspólnym posiłku, którego nie trzeba przygotowywać. Zatem inwestycja w tej branży to musi być sukces! Jeszcze trzy lata temu większość z nas powiedziałaby, że tak. Jednak po trudnych latach pandemii wszyscy obserwowaliśmy jak kolejne restauracje pustoszeją i zamykają się w obliczu braku klientów i strachu przebywania w miejscach publicznych. Jednak w Koszęcinie wprost przeciwnie- pojawił się lokal gastronomiczny i wyszedł z tych trudnych miesięcy obronną ręką.

Kebabownia Pana Adama Pijeta to miejsce, którego wszyscy czasami szukamy: szybki, smaczny i ciepły posiłek, który można zjeść na miejscu lub w domu. Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby kebabów raz na jakiś czas. Jak twierdzi twórca lokalu pomysł na to miejsce zrodził się właśnie z apetytu do tego dania. I kiedy ten pomysł dojrzewał w głowie Pana Adama, postanowił on przejść od bycia smakoszem do bycia kucharzem. Czy można prowadzić lokal gastronomiczny bez wcześniejszego doświadczenia? Pan Adam odpowiada że tak, to tylko kwestia nabycia wiedzy i doświadczenia. Właścicielowi Kebabowni z pomocą przyszedł kolega. Pokazał mu dokładnie jak przyrządzać kebaby, zdradził kilka kulinarnych, fachowych tajemnic- jak ścinać mięso, jak zawijać w ciasto itp.

Kolejnym naturalnym krokiem było pozyskanie środków finansowych na własny lokal. Nasz beneficjent postanowił, że będzie to foodtruck, dzięki któremu można proponować swoją ofertę w różnych miejscowościach co w czasach pandemii wydawało się świetnym rozwiązaniem. Pan Adam skorzystał z dotacji na założenie działalności gospodarczej. Kwota wsparcia wynosiła 85 000 zł. Dzięki niej w 2020 roku powstała „Kebabownia”. Inwestycja dotyczyła foodtrucka i jego wyposażenia w profesjonalny sprzęt kuchenny: frytkownice, grille, noże i inne niezbędne elementy. Kwota była wystarczającą na tego typu inwestycję, jednak zanim do tego doszło należało złożyć wniosek o dofinansowanie. Jak wspomina Pan Adam: „procedura nie należała do najłatwiejszych, ale bardzo pomogły mi Panie z LGD, które zawsze służyły pomocą i radą”.

Czas pokazał, że Kebabownia zdecydowanie lepiej sprawdza się w formie lokalu stacjonarnego, który znajduje się obecnie w Koszęcinie przy ulicy Sobieskiego 12. W ofercie nieustannie znajduje się kebab pod wieloma postaciami oraz dodatki jak np. frytki i napoje. Pana Adama cieszy zadowolenie stałych klientów, którzy nieustannie wracają. Właśnie dla nich i w wyniku obserwacji lokalnego rynku gastronomicznego Kebabownia poszerzyła swoje menu. Zagościły w nim tradycyjne polskie dania jednogarnkowe takie jak: bigos, fasolka po bretońsku oraz treściwe zupy. Zapraszamy na stronę FB, aby być na bieżąco z tym co oferuje lokal: https://www.facebook.com/kebabowniakoszecinwozniki.

Panu Adamowi życzymy samych sukcesów zawodowych w kolejnych latach prowadzenia działalności gastronomicznej, a klientom Kebabowni: Smacznego!

Galeria